Radicaal en volkomen vernieuwd: de 2015 RM-Z450

Vrijwel een kloon van de fabrieksmachines waarmee Clement Desalle, Kevin Strijbos en James Stewart succesvol zijn. Dat is de beste omschrijving van de volkomen nieuwe 2015 Suzuki RM-Z450. Alle ervaring en kennis van de Rockstar Energy en Yoshimura Suzuki Factory Racing rijders zijn namelijk in de nieuwe RM-Z450 verwerkt.

Neem bijvoorbeeld het ‘Suzuki Holeshot Assist Control system’ ofwel S-HAC dat standaard op de RM-Z450 te vinden is. S-HAC geeft de keus uit twee settings om onder alle omstandigheden loepzuiver en zo hard mogelijk direct vanuit het starthek de koppositie te pakken. Voor een harde baan met veel wielspin is er setting A. Deze past de timing van de ontsteking zo aan dat wielspin minimaal is en het vermogen soepel vrijkomt voor een gelijkmatige en dus optimale acceleratie. Is er meer tractie bij het starthek, dan zorgt setting B voor een feller reageren op het gas en een agressieve acceleratie. Het resultaat is bij beide settings hetzelfde; maximale prestaties om op iedere baan kopstart te kunnen pakken.

Maar de nieuwe RM-Z450 biedt nog veel meer nieuwe technologie, zoals de nieuwe Showa SFF-AIR voorvork, waarbij de ouderwetse veren volledig verdwenen zijn. Instellen van de vering gaat nu eenvoudig traploos met lucht. Het elimineren van de stalen veren zorgt bovendien voor een gewichtsvoordeel van maar liefst 1,1 kilo, ondanks het feit dat de vorkpoten een grotere diameter van 49 mm hebben gekregen.

Dat Suzuki naar alle details heeft gekeken blijkt ook uit het nieuwe frame dat niet alleen stijver en sterker, maar ook 4% lichter is geworden. De nieuwe langere kickstarter, het verbeterde decompressiesysteem en een aangepaste carterontluchting vergemakkelijken het starten, terwijl de nieuwe waterpomp voor een efficiƫntere koeling zorgt. Door de tandwielen verder minutieus op elkaar af te stemmen schakelt de bak tenslotte nog soepeler.

De nieuwe Suzuki RM-Z450 is leverbaar vanaf medio augustus 2014. De prijsstelling wordt binnenkort bekend gemaakt.01-RM-Z450L5_action_1